Destinační fond

Vítejte na stránkách naší destinační agentury, která je zřízena a podporována Ústeckým krajem ve spolupráci se zakládajícími městy Louny, Žatec, Kadaň a Klášterec nad Ohří. Naším cílem je spojit podnikatele, obce, krajskou samosprávu a neziskové organizace pro rozvoj turistického potenciálu našeho regionu. Vznik destinačního fondu je založen na pevném partnerství mezi všemi těmito subjekty. Seznam všech našich partnerů naleznete níže. Ze srdce všem děkujeme za spolupráci a velmi si vaší podpory vážíme.

Ústecký kraj každoročně finančně a mediálně podporuje naši agenturu, kterou rovněž zřizuje a je jedním z jejích zakládajících členů. Příspěvek kraje je využíván především na propagaci regionu, související aktivity, mediální komunikaci a provozní náklady. Všechny tyto kroky jsou v souladu se strategií cestovního ruchu Ústeckého kraje a projektem Brána do Čech.

Město Žatec 

Město Žatec, situované v úrodném údolí řeky Ohře, se může pochlubit tisíciletou historií sahající až do období slovanského osídlení. Jeho význam v průběhu staletí výrazně vzrostl díky slávě místního chmelařství, které z Žatce učinilo světové centrum pivovarnictví a důležitý obchodní uzel. Město hrálo klíčovou roli v českých dějinách a bylo svědkem husitských válek, třicetileté války a dalších historických událostí, které formovaly jeho osud. Při procházce ulicemi Žatce mohou návštěvníci obdivovat nádherné příklady gotické, renesanční a barokní architektury, které jsou důkazem bohaté kulturní minulosti města. V dnešní době je Žatec hrdým nositelem své tradice a pokračuje v oslavě svého odkazu prostřednictvím každoročních slavností, jako je slavná Žatecká dočesná.

Město Louny 

Královské město Louny, založené ve 13. století, se pyšní bohatou historií, která je pevně spjata s českým královstvím. Strategicky položené město na břehu řeky Ohře, bylo pro Louny důležitým obchodním a vojenským centrem v době svého vzniku. Procházelo zde několik obchodních stezek, což umožnilo městu prosperovat a rozvíjet se v kulturní a politické sídlo. Louny během staletí byli svědky významných historických událostí, jako byly husitské války, třicetiletá válka či průmyslová revoluce. Dnes je město chloubou svého regionu a láká návštěvníky svými malebnými uličkami, impozantními památkami a zachovalými pozůstatky středověké architektury.

Město Kadaň 

Malebné město Kadaň, zasazené v podhůří Krušných hor, je pokladem české historie, který sahá až do 12. století. Během středověku se Kadaň stala důležitým obchodním centrem, kde se křižovaly obchodní cesty vedoucí do Saska a odtud dále do celé Evropy. Město bylo svědkem významných událostí, včetně husitských válek a třicetileté války, které ovlivnily jeho další vývoj a růst. Při procházce po starobylých uličkách můžete obdivovat architektonické skvosty, jako je gotický kostel sv. Kříže, měšťanské domy či zachovalé městské hradby. Dnes je Kadaň hrdým strážcem své bohaté historie a kulturního dědictví, které přitahuje návštěvníky z celého světa k objevování jeho fascinující minulosti.

Město Klášterec nad Ohří 

Klášterec nad Ohří, malebné město zasazené do údolí řeky Ohře, je pravým skvostem české historie, který sahá až do 13. století. Zakládající klášter dominikánů vtiskl městu nejen své jméno, ale i silný kulturní a náboženský vliv. Klášterec nad Ohří se v průběhu staletí rozvíjel jako prosperující obchodní středisko, které hrálo důležitou roli ve vztazích mezi Čechami a Saskem. Početné historické události, jako husitské války nebo třicetiletá válka, zde zanechaly své stopy ve formě hradů, kostelů a měšťanských domů, které dodnes okouzlují svými architektonickými styly. Klášterec nad Ohří pokračuje v tradici uchovávání své bohaté historie a kulturního odkazu, zatímco přitahuje turisty z celého světa k objevování svých půvabných uliček, impozantních památek a malebných krajinných scenérií.

Lokální značky v Destinačním fondu

Poohří destinační fond regionálních značek a výrobců představuje bohatství místních produktů a zážitků, které odrážejí nezaměnitelnou identitu tohoto úchvatného regionu. Spojením tradic, řemesel a inovací, fond posiluje místní ekonomiku a představuje jedinečné skvosty Poohří návštěvníkům i místním obyvatelům.

Potraviny a zemědělské produkty

Vinařství Wilomena kombinuje tradici a inovaci ve vinařském řemesle s akcentem na unikátní vulkanická vína, která vynikají díky minerálnímu bohatství půdy z okolních sopečných svahů. S vášní pro kvalitu a udržitelnost, Wilomena slouží jako hrdý ambasador svého regionu, představuje výjimečné víno milovníkům vína po celém světě.

Výroba kvalitního destilátu z jablek, známého jako „CALVADOS“, začala s použitím odrůdy Golden Delicious pro jemnou chuť a výraznou vůni. Plody zrají na stromech do listopadových mrazů pro koncentrovanější šťávu. Koštický bylinný destilát s unikátní chutí a vůní bylin a koření doplňuje sortiment Karfíkova dvora v Košticích, který nabízí 30 druhů produktů.

Květový med vyrobený včelami v zahradách Františkánského kláštera v Kadani navazuje na tradici z 15. století. Řád františkánů zde pěstoval téměř vše pro obživu. Med stáčí do 250g sklenic pan Jiří Louda (Včelařství Louda) s etiketami od výtvarnice Jitky Gavendové. Za 100 Kč si můžete adoptovat vlastní včelu a získat skleničku medu jako odměnu.

Pivo Plavčík ze Žateckého pivovaru je lahodným pokračovatelem dlouholeté tradice výroby piva v regionu proslulém chmelařstvím. S použitím místních surovin a pečlivým procesem vaření vytváří tento pivovar jedinečný chmelový nápoj, který potěší chuťové pohárky milovníků piva. Přijedte do Žatce, města s bohatou historií a tradicí, ochutnejte tuto místní specialitu.

Rozšiřujeme fond regionálních značek!

Chcete se přidat k úspěšným regionálním výrobcům a zviditelnit svůj jedinečný produkt? Připojte se k značce POOHŘÍ regionální produkt® a staňte se součástí rostoucího regionálního trhu! Značka zaručuje, že výrobky prošly přísným procesem certifikace, který garantuje jejich skutečný původ v Poohří, a splňují kritéria kvality, šetrnosti k životnímu prostředí a jedinečnosti. Cílem značení je zviditelnit region Poohří, pomoci místním výrobcům a usnadnit orientaci zákazníkům, kteří chtějí podpořit místní komunitu.

Teď už vám nic neuteče
Přihlaste se k odběru novinek
Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Jméno
vyplněním tohoto pole nám lépe pomůžete znát naše odběratele
Souhlasím se zpracováním osobních údajů
Vyplněním kontaktních údajů souhlasím se zasíláním informací a marketingových sdělení od Destinační agentury Dolní Poohří, o.p.s.